Prejšnji mesec sva bila oba z možem udeležena v prometni nesreči, on kot voznik, jaz kot sopotnica. Hujših posledic na srečo nisva utrpela (mož je imel zvin vratne hrbtenice, sama sem močno udarila s prsnim košem v armaturo). Krivec za nesrečo je bilo drugo vozilo, ki je po nasprotnem voznem pasu nepravilno prehitevalo drugo vozilo, mož je to prehitevanje na srečo opazil in zato močno zaviral. Vozilo je odpeljalo dalje, mi smo poklicali policijo. Ali sva upravičena do kakšne odškodnine? Če ja, v kakšnem znesku?

 

Skladno z Zakonom o obveznih zavarovanju v prometu (ZOZP) je v primeru, da je povzročitelj nesreče neznano vozilo možno naperiti odškodninski zahtevek zoper Slovensko zavarovalno združenje, ki nato pooblasti eno izmed zavarovalnic, da zahtevek vsebinsko obravnava in da določi višino odškodnine. Odškodnina se nato izplača iz t.i. Škodnega sklada, kamor vplačujejo vse zavarovalnice, ki so registrirane za sklepanje zavarovanje, ki so obvezne po zakonu. Načeloma je možno zahtevati izplačilo odškodnine le za nematerialno škodo (telesne bolečine, duševne bolečine, strah, skaženost), v določenih primerih pa tudi za materialno škodo.

 

Glede na opisano dejansko stanje ocenjujemo, da so v vašem primeru izpolnjeni vsi pogoji za vložitev odškodninskega zahtevka zoper Slovensko zavarovalno združenje. Bistveno je, da obstaja policijski zapisnik in da je v njem nedvoumno navedeno, da je izključni krivec za nesrečo voznik neznanega vozila. Kar se tiče ocene višine odškodnine pa moramo poudariti, da je višina odškodnine vedno pogojena z načelom individualizacije in načelom objektivne pogojenosti. Načelo individualizacije zahteva upoštevanje stopnje (intenzivnosti) in trajanja bolečin in strahu glede na vse konkretne okoliščine, ki se odražajo pri posameznem oškodovancu. V skladu z načelom objektivne pogojenosti višine odškodnine pa je pri njeni odmeri gledati na pomen prizadete dobrine in namen odškodnine, pa tudi na to, da ne bi višina odškodnine podpirala teženj, ki niso združljive z njeno naravo in namenom (179. člena Obligacijskega zakonika). Predlagamo, da nam posredujete vso dokumentacijo v zvezi z zdravljenjem (izpolnite kontaktni obrazec) ter da nam natančneje opišete nevšečnosti med zdravljenjem in nevšečnosti, s katerimi se soočate še po končanem zdravljenju.

 

Objavljeno, dne 05.12.2016

 

ODVETNIŠKA DRUŽBA TRŠAN O.P., D.O.O.


Čufarjeva 3
1000 Ljubljana

T: +386 1 438 61 30

Faks:  +386 1 438 61 34

E: dusan.trsan@odvetnik-trsan.si
           
           
           
 

Pravni predpisi

AJPES
Davčna uprava RS

Vrhovno sodišče RS

Evropsko sodišče za človekove pravice
 

ODŠKODNINE

IZTERJAVA TERJATEV

GOSPODARSKI SPORI

DEDOVANJE

LASTNINSKI SPORI
KONTAKT

ODVETNIŠKA DRUŽBA TRŠAN O.P., D.O.O.

Čufarjeva 3
1000 Ljubljana

T: +386 1 438 61 30

Faks. +386 1 438 61 34
dusan.trsan@odvetnik-trsan.si

 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke