DEDNO PRAVO, oporoka, zapuščina, zaščitena kmetija


Dedovanje – vsak skrben človek želi da njegovo premoženje po smrti pride v roke osebe, ki mu je v življenju stala ob strani, hkrati pa mora upoštevati zakonske omejitve za nujne dediče. Prav zato sestavljamo oporoke, ki naj preprečijo pravde med dediči. Po smrti vašega bližnjega vam pomagamo pri sestavi smrtovnice in vas zastopamo v postopku dedovanja, bodisi da gre za zakonito dedovanje ali dedovanje na podlagi oporoke. Bogato pravno prakso imamo tudi na področju dedovanja kmetijskih gospodarstev. Za zastopano stranko poskrbimo, da v primeru več sodedičev postane prevzemnik kmetije, če izpolnjuje zakonske pogoje. Poskrbimo za oporočne dediče in nujne dediče, ki niso prevzemniki kmetije, da uveljavljavijo njihove zakonske ali oporočne pravice.

Dednopravne pogodbe - namesto oporoke lahko že za časa življenja razpolagate s svojim premoženjem tako, da do dedovanja sploh ne bo prišlo. V ta namen za vas sestavljamo izročilne pogodbe. Lahko pa se odločite za pogodbo o dosmrtnem preživljanju, pogodbo o preužitku ali darilno pogodbo za primer smrti. Mnogokrat pa je v izogib dedovanju potreben tudi sporazum o odpovedi neuvedenemu dedovanju.

Zapuščinska obravnava - v primeru smrti zapustnika zastopamo dediče pri uveljavljanju njihovih pravic iz naslova oporočnega in zakonitega dedovanja na zapuščinski obravnavi. Poskrbimo za ugotovitev vrednosti zapuščine, za pravice nujnih dedičev, za zmanjšanje oporočnih razpolaganj, če to posega v nujni delež, za odstop dednega deleža.

Dediščinska tožba in tožba na izločitev premoženja iz zapuščine - z dediščinsko tožbo se uveljavlja dedna pravica tedaj, ko je bil toženec v dednem postopku imenovan za dediča, dejansko pa ni dedič. Zoper poštenega posestnika dediščinska tožba zastara v enem letu odkar je dejanski dedič zvedel za svojo pravico in za posestnika, najpozneje pa desetih letih. Nasproti nepoštenemu posestniku pa zastara v dvajsetih letih. V primeru nesoglasij med dediči vlagamo na osnovi napotila zapuščinskega sodišča tožbe zaradi izločitve premoženja iz zapuščine, tožbe, da določeno premoženje sodi v zapuščino, tožbe glede neveljavnosti oporoke, ipd.

Naknadno najdena zapuščina – če se po pravnomočno končanem zapuščinskem postopku naknadno najde dodatno zapustnikovo premoženje poskrbimo, da se izvede naknadno dedovanje.ODVETNIŠKA DRUŽBA TRŠAN O.P., D.O.O.


Čufarjeva 3
1000 Ljubljana

T: +386 1 438 61 30

Faks:  +386 1 438 61 34

E: dusan.trsan@odvetnik-trsan.si
           
           
           
 

Pravni predpisi

AJPES
Davčna uprava RS

Vrhovno sodišče RS

Evropsko sodišče za človekove pravice
 

ODŠKODNINE

IZTERJAVA TERJATEV

GOSPODARSKI SPORI

DEDOVANJE

LASTNINSKI SPORI
KONTAKT

ODVETNIŠKA DRUŽBA TRŠAN O.P., D.O.O.

Čufarjeva 3
1000 Ljubljana

T: +386 1 438 61 30

Faks. +386 1 438 61 34
dusan.trsan@odvetnik-trsan.si

 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke